Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kierros Ketunkorven tiluksilla

Ketunkorpi sijaitsee Virtuaali-Suomen rennolla peltoseudulla, tarkemmin ottaen Vihdissä. Tallille johtaa hiekkatie, joka kulkee metsän ja pellon välissä. Noin kilometrin ajomatkan päästä päätieltä tulee vastaan risteys metsän keskelle, josta pääsee tallin pihalle. Tällä pienemmällä tiellä sijaitsee myös laitumet, joten niiden kohdalla autoilijoiden on hidastettava, mikäli hevosia on aivan aidan vierellä.
 


Aluekartta

Pohjapiirrokset

Henkilökunta

Aikataulut

 

Tallipiha ja päätalli

Tallipihan näyttävin kokonaisuus on itse päätallirakennus. Se sisältää 24 karsinaa, jotka ovat erittäin tilavat. Täten sekä tallin pienin että suurin viihtyvät oloissaan erinomaisesti. Kuivike on purusekoitetta, joka ei pölise, mutta omaa hyvän imukyvyn. Purun päälle levitellään talvisin usein myös olkia, jotta makaaminen olisi hevosille mahdollisimman mukavaa. Kustakin karsinasta löytyy automaattinen juomakuppi karsinan omaavalle hevoselle sopivalla korkuudella, sekä mahdollisesti suolakivi hyvin sidottuna.

Karsinat on jaettu kahteen niin sanottuun siipeen, joista itäinen siiveke omaa viisitoista karsinaa, eteläinen yhdeksän. Vesibokseja on kaksi kappaletta; sopivasti suhteessa karsinamäärään. Kumpikin vesiboksi sisältää kaikki tarvittavat tuotteet pesemiseen ja huoltamiseen. Kuolainten peseminen on suositeltavinta kuitenkin satulahuoneen suuressa lavuaarissa, sillä vesiboksin pikkulavuaarit tukkeutuvat helposti, mikäli sinne pääsee esimerkiksi ruohoa.

Satulahuone on avoin "huone", joka sijaitsee siivekkeiden sisäkulmassa. Siellä on myös loimikaapit sekä naulakoita ja tukevia oskarin oksia esimerkiksi huoville tai loimille. Varusteiden konepesu tapahtuu kuitenkin tallituvassa sijaitsevan pesukoneen avulla. Rehula sijaitsee itäsiivekkeen keskellä, ja se sisältää kaikkien hevosten tarvittavat lisärehut, kuten kauran ja täydennysrehut (sekä makupalat!). Heinävintille johtavava jyrkkä portaikko sijaitsee käytäväsiivekkeiden kulmakohdassa.

 

Pikkutalli

Pikkutalli on Ketunkorven yksityishevosille tarkoitettu talli, joka remontoitiin uuteen uskoon vanhasta latorakennuksesta kesällä 2018. Rakennuksen ulkosivut ovat vanhan ladon omaa rakennetta, mutta ne on varmistettu uusilla tuilla, ja rakennuksen koko sisäosa on uutta rakennetta. Remontissa lisättiin uusien sisärakenteiden lisäksi uusi lattia, ilmastointi ja lämmitys sekä uudet lämmöneristeet seinien väliin. Karsinat ovat päätallin tapaisesti liukuovellisia, ja omaavat samaa purusekoitetta pohjakuivikkeenaan.

Seitsemän karsinaa omaava pikkutalli omistaa myös rehulan, satulahuoneen ja vesiboksin. Heinävinttiä pikkutallilla ei päätallista poiketen ole, vaan heiniä tuodaan useimmiten paaleittain odottamaan pieneen avoimeen tilaan tallin toiseen päätyyn. Satulahuoneessa on paikat kaikille varusteille, tarvikkeille sekä loimille, ja rehula sijaitsee satulahuoneen toisesta päästä. Suuren koonsa ansiosta pikkutallirakennus toimii myös varastona puutarhavälineille ja kottikärryille. 

 

Kenttä ja maneesi

Ketunkorpi omistaa yhden suurehkon kentän sekä maneesin. Kenttä sijaitsee tallirakennuksen pääovelta vasemmalle kääntyessä. Sen tallinpuoleisella pitkällä sivulla on kaksi erikorkuista penkkirivistöä, edessä oleva alempana ja takana oleva korkeammalla. Penkkirivistöille mahtuu yhteensä noin 60 ihmistä, eli 30 kummallekin kerrokselle. Estetolpat, puomit ja tötteröt sekä muu estekalusto sijaitsee katoksen maneesinpuoleisessa päädyssä, ja ne saa kentälle helposti nostamalla aidan lautaa kyseiseltä kohdalta.

Maneesi on pienempi kuin kenttä, mutta tilava sekin. Sen katto on tarpeeksi korkea hyppäämään puoliverisellä jopa 160 cm korkeita esteitä (kiitos tallinomistaja Teemun). Katsomo on leveähkö kolmitasoinen penkistö pääoven puoleisella lyhyellä sivulla, ja sen yläpuolella on talvipakkasten varalta lämpolamput, jotka saa päälle maneesin oven vieressä sijaitsevasta katkaisijasta. Maneesin sisäänkäynnin vasemmalla puolella on myös muutama ylimääräinen raippa ja kypärä, joita saa lainata, kunhan muistaa palauttaa.

 

Tarhat ja laitumet

Hevosille on ulkoilumahdollisuuksia suht' paljon tilusten pienen koon suhteen. Tarhoja on yhteensä 10, joista jokaiseen mahtuu kaksi hevosta tai ponia. Jotkin hevoset tai ponit tarhaavat yksin, mistä syystä tarhoja onkin enemmän kuin tasaluku jokaiselle tarhaparille. Tarhoja siistitään ja vesiastiat tarkistetaan päivittäin, ja talvisin kolataan lunta pois. Kunkin tarhan edessä seisoo Chain askartelemat, varsin hienot hevosenkenkäpylväät, joihin voi ripustaa tarhoihin vietyjen hevosten riimunnarut.

Laitumia oli alunperin kolme, sillä ennen vanhaan tallilla asusteli myös oreja, mutta nykyään kolmas laidun on aidaton nurmialue, jolla saa vapaasti ratsastaa ja rellestää. Käytössä olevat laitumet ovat sähköaidoilla varustettuja, kumpikin kaksi juomapistettä omaava. Laidunkaudella tarkistuskertoja on vähintään kahdesti päivässä, sillä veden saatavuus on tärkeää. Juoma-astiat ovat suuret, leveät vadit, joiden pohjalla on muutama suuri kivi varmistamassa, että hevoset eivät pääse niitä liikuttelemaan.

 

Maastoilumahdollisuudet

Ketunkorven maastot ovat upeat ja rehevät. Reittejä on kaksi; peltomaasto ja metsämaasto. Peltomaastoon vievä sorareitti vie myös laitumille, joiden viereisillä pelloilla saa ratsastaa vapaasti. Metsämaasto on rehevämpi luontopolkureitti, joka haarautuu hieman pidemmällä kahteen suuntaan, jotka myöhemmin yhdistyvät, muodostaen silmukanmuotoisen maastolenkin. Metsämaaston polku on sen verran leveä, että sen varrelle on mahdollista rakentaa pieniä maastoesteitä tukeista ja kepeistä.

Maastopoluilla saattaa kasvaa kukkia tai pensaita, jotka ovat hevosille pahaksi, joten on katsottava hevosen perään, että tällaisia kasveja ei pääse suuhun. Toki vahinkoja sattuu, mutta niitä voi ehkäistä tietämisellä ja vahtimisella. Maastossa saattaa sattua mitä tahansa, joten mukana tulee aina olla toimiva puhelin tai kaveri. Maastoon lähtiessä tulee myös tarkistaa, että hevosella on oikeanlaiset varusteet, ja satulavyö on kunnolla kiinni! Chaita ja Maisaa saa pyytää aina mukaan maastoilemaan.

 

Korpijärvi ja rantasauna

Mitä olisikaan suomalainen maalaistila ilman saunomista? Noin sadan metrin päässä tallin pihasta sijaitseva Korpijärvi on erinomainen paikka mihin tahansa vesileikkeihin ja illanviettoihin. Ketunkorpi omistaa Korpijärvestä yhden rannan, joka omaa sekä laiturin, että hiekkarannan, jonka pohja on sen verran kovaa, että se ei petä edes hevosten jalkojen alta. Ranta on siis erinomainen sekä ihmisten että hevosten uintiin!

Saunamökki omistaa eteisen kengille ja takeille, pukuhuoneen penkkeineen, sekä itse saunatilan. Peseytyminen tapahtuu myös itse saunatilassa sijaitsevan suihkun avulla. Suihkun vesi ei tule järvestä, joten saunassa voi peseytyä myös talvella, vaikka järveä peittäisi jää. Saunatilan suihkusta kuitenkin loppuu lämmin vesi erittäin nopeasti, joten lämpimässä vedessä suihkuttelu tulee jakaa tasavertaisesti saunojien kesken!

Saunaa saa lämmitellä viikonloppuisin milloin tahansa, kunhan saa luvan joltakin tallin henkilökuntalaiselta. Kiuas toimii perinteisesti puun voimalla, joten saunan lämmityksessä voi kulua reilut puoli tuntia, jos tuli lähtee reippaasti palamaan. Chai on mestari saunansytyttelijä, joten häneltä saa pyytää auttavaa kättä, mikäli homma menee tuuskaukseksi! Huomioi, että lauteet ovat vanhaa puuta, joten turhaa riehumista ne eivät kestä. Saunonnan lopuksi on hyvä huuhtoa lauteet, ja jättää yksi puu palamaan kuivattamiseksi.

Ketunkorven ratsutalli on virtuaalitalli  /  Ketunkorven ratsutalli is a SIM-game stable.
Lue sivuston tekijänoikeuksista täältä.
©2019 Ketunkorven ratsutalli - suntuubi.com