Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kierros Ketunkorven tiluksilla

Ketunkorpi sijaitsee Virtuaali-Suomen rennolla peltoseudulla, tarkemmin ottaen Vihdissä. Tallille johtaa hiekkatie, joka kulkee metsän ja pellon välissä. Noin kilometrin ajomatkan päästä päätieltä tulee vastaan risteys metsän keskelle, josta pääsee tallin pihalle. Tällä pienemmällä tiellä sijaitsee myös laitumet, joten niiden kohdalla autoilijoiden on hidastettava, mikäli hevosia on aivan aidan vierellä.

Kiertele toimistossa   (arkistot & aikataulut)
Tutustu vakiokasvoihin   (henkilökunta ja lemmikit)
Tarkastele järjestystä   (pohjapiirrokset & tarhaus)

 

Tallipiha ja -rakennus

Tallipihan näyttävin kokonaisuus on itse päätallirakennus. Se sisältää 20 karsinaa, jotka on suunniteltu jopa 170 senttimetrin korkuisille hevosille. Täten sekä tallin pienin että suurin viihtyvät oloissaan erinomaisesti. Karsinat on pohjustettu purusekoitteella, joka ei pölise, mutta omaa hyvän imukyvyn. Purun päälle levitellään hyvin usein myös olkia, jotta makaaminen olisi hevosille mahdollisimman mukavaa. Kustakin karsinasta löytyy automaattinen juomakuppi karsinan omaavalle hevoselle sopivalla korkuudella, sekä ruokakupin, jonka kylkeen on sidottu vakaasti ja turvallisesti suolakivi.

Karsinat on jaettu kahteen niin sanottuun siipeen, joista itäinen siiveke omaa yhdeksän karsinaa, eteläinen yksitoista. Vesibokseja on kaksi kappaletta; sopivasti suhteessa karsinamäärään. Kumpikin omistaa kaikki tarvittavat tuotteet pesemiseen ja huoltamiseen. Kuolainten peseminen on suositeltavinta kuitenkin satulahuoneen lavuaarissa, sillä vesiboksin pikkulavuaarit tukkeutuvat helposti, mikäli sinne pääsee esimerkiksi ruohoa. Lavuaari onkin tarkoitettu vain veden ottoon, ja sen hana on kiinnitetty pitkään letkuun, joten letkusta ja hanasta ei saa otettua vettä samanaikaisesti.

Satulahuone sijaitsee heti pääsisäänkäynnin oikealla puolella. Siellä on myös loimikaapit sekä naulakoita ja tukevia Oskarin oksia esimerkiksi huoville tai loimille. Varusteiden konepesu tapahtuu kuitenkin tallituvassa sijaitsevan pesukoneen avulla. Satulahuoneen vieressä sijaitsee pieni rehula, joka sisältää kaikkien hevosten tarvittavat lisärehut, kuten kauran ja täydennysrehut (sekä makupalat!). Heinävintille johtavava jyrkkä portaikko sijaitsee käytäväsiivekkeiden kulmakohdassa.

         

 

Kenttä ja maneesi

Ketunkorpi omistaa yhden suurehkon kentän sekä maneesin. Kenttä sijaitsee tallirakennuksen pääovelta vasemmalle kääntyessä. Sen tallinpuoleisella pitkällä sivulla on kaksi erikorkuista penkkirivistöä, edessä oleva alempana ja takana oleva korkeammalla. Penkkirivistöille mahtuu yhteensä noin 30 ihmistä, eli 15 kummallekin korkeudelle. Estetolpat, puomit ja tötteröt sekä muu estekalusto sijaitsee pienessä katoksessa kentän portin viereisen lyhyen sivun takana. Niiden tuominen kentälle onnistuu helposti nostamalla irtonaista aidanlautaa suoraan katoksen edessä, niin tolppia ei tarvitse nostaa tai kantaa kiertäen portin kautta.

Maneesi on pienempi kuin kenttä, mutta tilava sekin. Sen katto on tarpeeksi korkea hyppäämään puoliverisellä jopa 130 cm korkeita esteitä (kiitos tallinomistaja Teemun). Katsomo on leveähkö kolmitasoinen penkistö pääoven puoleisella lyhyellä sivulla, ja sen yläpuolella on talvipakkasten varalta lämpolamput, jotka saa päälle maneesin oven vieressä sijaitsevasta katkaisijasta. Maneesin sisäänkäynnin vasemmalla puolella on myös muutama lainakypärä ja -raippa.

         

 

Tarhat ja laitumet

Hevosille on ulkoilumahdollisuuksia suht' paljon tilusten pienen koon suhteen. Tarhoja on yhteensä 10, joista jokaiseen mahtuu kaksi hevosta tai ponia. Jotkin hevoset tai ponit tarhaavat yksin, mistä syystä tarhoja onkin enemmän kuin tasaluku jokaiselle tarhaparille. Tarhoja siistitään ja vesiastiat tarkistetaan päivittäin. Talvisin tarhojen portin päätä raivataan lumesta, jotta hevosten ei ole pakko seistä pelkästään hangessa. Tarhojen edessä sijaitsee Chain askartelemat, varsin hienot hevosenkenkäpylväät, joihin voi ripustaa tarhoihin vietyjen hevosten riimunnarut (tai riimut, mikäli hoito-ohjeissa niin lukee).

Laitumia oli alunperin kaksi, sillä ennen vanhaan tallilla asusteli myös oreja, mutta nykyään toinen laidun on aidaton nurmialue, jolla saa vapaasti ratsastaa ja rellestää. Käytössä oleva laidun on sähköaidoilla varustettu, kaksi juomapistettä omaava. Laidunkaudella tarkistuskertoja on vähintään kahdesti päivässä, sillä veden saatavuus on tärkeää. Juoma-astiat ovat suuret, leveät vadit, joiden pohjalla on muutama suuri kivi varmistamassa, että hevoset eivät pääse niitä liikuttelemaan.

         

 

Maastoilumahdollisuudet

Ketunkorven maastot ovat upeat ja rehevät. Reittejä on kolme, joista jokainen on erilainen. Reitin pituuden ja haastavuuden saa valita, sekä eri reittiä voi tulla helposti takaisin. Kaikki kolme maastolenkkiä vievät saman risteyksen kautta maastoestealueelle, jossa on eri kokoisia esteitä luonnosta, kuten tukkikannattimia ja paksuja keppejä, sekä yksi pieni monttu joka on kostealla säällä vesihauta. Pisimmän maastoreitin varrella tie jakautuu risteyteen, josta toinen tie vie suurelle lammelle. Lammella saa uittaa hevosia lämpimällä säällä, mutta luvan tarvitsee jokaiseen suunniteltuun uittomatkaan.

Maastopoluilla saattaa kasvaa kukkia tai pensaita, jotka ovat hevosille pahaksi, joten on katsottava hevosen perään, että tällaisia kasveja ei pääse suuhun. Toki vahinkoja sattuu, mutta niitä voi ehkäistä tietämisellä ja vahtimisella. Maastossa saattaa sattua mitä tahansa, joten mukana tulee aina olla toimiva puhelin tai kaveri. Maastoon lähtiessä tulee myös tarkistaa, että hevosella on oikeanlaiset varusteet, ja satulavyö on kunnolla kiinni!

         

 

Korpijärvi ja rantasauna

Mitä olisikaan suomalainen maalaistila ilman saunomista? Noin sadan metrin päässä tallin pihasta sijaitseva Korpijärvi on erinomainen paikka mihin tahansa vesileikkeihin ja illanviettoihin. Ketunkorpi omistaa Korpijärvestä yhden rannan, joka omaa sekä laiturin, että hiekkarannan, jonka pohja on sen verran kovaa, että se ei petä edes hevosten jalkojen alta. Ranta on siis erinomainen sekä ihmisten että hevosten uintiin!

Saunamökki sijaitsee rannasta parinkymmenen metrin päässä, ja sieltä pääsee jalat puhtaina kävelemään pitkää laituria pitkin veteen asti. Mökki omistaa eteisen kengille ja takeille, pukuhuoneen penkkeineen, sekä itse saunatilan. Peseytyminen tapahtuu myös itse saunatilassa sijaitsevan suihkun avulla. Suihkun vesi ei tule järvestä, joten saunassa voi peseytyä myös talvella, vaikka järveä peittäisi jää. Saunatilan suihkusta kuitenkin loppuu lämmin vesi erittäin nopeasti, joten lämpimässä vedessä suihkuttelu tulee jakaa tasavertaisesti saunojien kesken!

Saunaa saa lämmitellä viikonloppuisin milloin tahansa, kunhan saa luvan joltakin tallin henkilökuntalaiselta. Kiuas toimii perinteisesti puun voimalla, joten saunan lämmityksessä voi kulua reilut puoli tuntia, jos tuli lähtee reippaasti palamaan. Chai on mestari saunansytyttelijä, joten häneltä saa pyytää auttavaa kättä, mikäli homma menee tuuskaukseksi! Huomioi, että lauteet ovat vanhaa puuta, joten turhaa riehumista ne eivät kestä.

Tämä on virtuaalitalli  •  Ulkoasun kuvat © Mimi ja Vapaasti by AK  •  Lisää tekijänoikeuksista
©2018 Ketunkorven ratsutalli - suntuubi.com